2018. február 20., kedd

Frittelline di riso - Rizsfánk



Farsangi rizsfank, amit igazából Toscana egy részén inkább apák napi rizsfánknak hívnak. Merthogy ugye van, aki a Karneváli időszakban süti, van aki pedig Apák Napjára, azaz Szent József ünnepére, március 19-re.
Igazából mindegy is. Lényeg, hogy nagyon finom!
Hozzávalók:
200 gr (rövidszemű) rizs
500 ml teljes tej (3,5 %-os)
1 evőkanál vaj
3 evőkanál cukor
egy csipet só
egy citrom reszelt héja
egy fél narancs reszelt héja és a leve
2 tojás
60 gr liszt
60 gr (15 percre vízbe áztatott) mazsola 
3 kanál rum (ízlés szerint)
olaj a sütéshez
apró szemű kristálycukor a beforgatáshoz 

Első lépésként megfőzzük a rizst a tejben. Mikor a rizsszemek majdnem szétfőttek, és már magukba szívták az összes tejet, beletesszük a vajat, és levesszük a tűzről. Kicsit hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, hozzákeverjük a citrom- illetve a narancs reszelt héját, a cukrot, majd egyenként (keverés közben) a tojásokat. Ezután sorrendben egymás után a sót, a rumot, a lisztet és a mazsolát. A narancs levét használva igazíthatunk a tészta állagán. A lényeg, hogy a tészta formálható, de ne kemény legyen.  
A kész masszát egy órára lefóliázva a hűtőbe tesszük pihentetni. (De akár előző nap is el lehet készíteni, nem árt neki ha tovább pihen)
Pihentetés után kézzel, vagy két evőkanál segítségével hosszúkás fánkocskákat formálunk és nagyon (!) forró olajban kb. 4-5 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket. Egyszerre max 5-6 db-ot süssünk, mert ha túl sokat teszünk az serpenyőbe egyszerre, lehűtik az olajat, és minnél alacsonyabb hőfokon sülnek, annál több olajat szívnak magukba. 
Papírtörlővel letakart tányérra szedjük ki, és miután jól lecsöpögött róluk a felesleges olaj, aprószemű kristálycukorba forgatjuk. Ha lehet, még melegen tálaljuk.

Tippek:
  • A tejet ízesíthetjük egy kis vaníliával, és a cukor egy részével, mielőtt megfőznénk a rizst benne.
  • Nagyon ügyeljünk a sütő olaj hőfokára! Ha nem elég forró, amikor a fánkok belekerülnek, a massza csak megszívja magát olajjal, és az egész egy tocsogós szivaccsá válik, de ha meg túl forró, akkor kívül megégnek a fánkok, belül meg nyersek maradnak. Akkor jó, ha kb 4-5 perc alatt sülnek meg.
  • A felhasznált tojás normál méretű legyen, nem kell L-es tojás, mert minnél több a tojás a tésztában, annál több olajat vesz fel sütés közben a fánk.
  • A beforgatócukrot lehet ízesíteni egy kis vaníliás cukorral.
  • A mazsolát lehet a rumban is áztatni.
  • A beforgatócukor helyett lehet simán kis porcukrot is szórni a kínálótálra halmozott fánkokra. Kevésbé lesznek édesek, de legalább kevesebb cukrot eszünk.

1 megjegyzés:

Vénember írta...

Még! még! még!