2010. július 9., péntek

Forrosag


Ma megint iszonyu forrosag van itt Toszkanaban!

Hihetetlen, hogy mennyire hideg volt az idei tel, es hogy ezutan egy ennyire hihetetlenul forro nyar jott. De igazabol nem akarok nagyon belemenni mindenfele meteorologiai kommentbe, bar lenne kitol szakmai velemenyt kerni, de inkabb most hagyom a dolgot.
A lenyeg az, hogy errol az iszonyu forrosagrol beugrott, hogy talan most lenne a legjobb megosztanom veletek a kedvenc parfe receptemet.


Ezt a parfet eloszor par evvel ezelott a tengerparton kostoltam, az egyik kedvenc ettermemben (ahol egyebkent azota is mindig ezt a desszertet valaszom), de azota mar sok helyen talalkoztam vele, volt, hogy nemi valtoztatassal. Persze, mint mar tudjuk, a toszkanok nemigazan szeretnek valtoztatni a bevalt recepteken, ezert boven van ideje az embernek (akar par evszazada is), hogy kiprobalja a egfinomabb toszkan eteleket.

Szoval:

Vanilia parfe karamellizalt diofelekkel
/Semifreddo al croccantino/



Hozzavalok:

2 tojas sargaja
150 g cukor
200 g tejszin
200 g tej
4 ek mez
1 ek Vanilia aroma
dio, mandula, mogyoro vegyesen, tetszes szerint keverve


Keverjuk habosra a tojassargajat a cukorral, majd fokozatosan keverjuk hozza a tejszint es a vanilia aromat.
Kozben ovatosan forraljuk fel a tejet a mezzel, majd adjuk hozza a tejszinnel kevert cukros tojassargajat. Jol keverjuk ossze, majd hagyjuk langyosra hulni.
A kesz kremet toltsuk kis (egyszemelyes) formakba, es talalas elott legalabb egy ejszakan at fagyasszuk melyhutoben.
Kis cukorral karamellizaljunk diot, mandulat mogyorot tetszes szerint keverve. A meg folyekony karamellt ontsuk sutopapirra, majd miutan kihult, mozsarban torjuk aprora.
Talalas elott a vaniliaparfet boritsuk ovatosan egy tanyerra, szorjuk meg a karamellizalt diofelekkel.
Disziteskent onthetunk ra frissen keszitett karamellt is.

2 megjegyzés:

Orsi írta...

Gyönyörű!

Toscana Gusto írta...

Koszonom! Orulok, hogy tetszik!
Es ha tudnad, milyen finom! :-)