2012. január 17., kedd

Cantuccini

Cantuccini di Prato
Cantuccini avagy Biscotti di Prato
Na, jó. Ezennel beadom a derekam. Olyan sok ismerősöm, barátom és rokonom kérte már el a "titkos" cantuccini receptem, hogy ma eldöntöttem, hogy közzéteszem. 
Egyetlen hátulütője van csak a dolognak: hogy így most mindenki rájön majd, hogy nem is olyan különleges az egész! Illetve hogy az eredmény különleges, de maga az elkészítés teljesen egyszerű, bárki által, bármikor kivitelezhető semmiség. És persze így ezek után már nem tudok annyira villogni majd a cantuccinieimmel soha többé :-).
De ha már eldöntöttem, eldöntöttem. Leírom.

Először is:
Mi is az a cantuccini? Vagy ahogy a szülővárosában, Prato-ban hívják "cantucci"?
Kétszer átsütött, kemény, mártogatni való mandulás keksz. 
Erről az egész világon ismert édességről először az 1583-ban alapított Accademia della Crusca (az olasz nyelvművelés Firenzében alapított központja. 1612-ben adták ki először a Crusca szótárt, aminek több átdolgozott változata is van, és ami tartalmazza az olasz nyelv teljes szókincsét) 1692-ben kiadott nyelvi szótárában jelent meg először leírás: "biscotto a fette, di fior di farina, con zucchero e chiara d'uovo".
A mai napig léteznek készítők, akik az 1867-es párizsi világkiállításon díjat nyert recept alapján dolgoznak.
Persze ez a keksz is igazából minden háznál máshogy készül. Van, aki az eredeti recepthez mézet ad, van, aki a toszkán szent borból (Vin Santo) tesz bele pár cseppet, és persze a modern variációk végtelenek. A leggyakrabban előforduló ízkombinációk között van a csokis-diós, narancsos-fügés, mandulás-fügés, csokis-narancsos, ánizsos, áfonyás, mazsolás, stb. És mivel a cantuccini jól alkalmazható a mostanában egyre divatosabb finger food kínálatoknál, egyre nagyobb szerepet kapnak a sós változatok is.
Szóval az alaprecept:
Hozzávalók:

500 g liszt
250 g cukor
150 g olvasztott vaj (nem margarin, vagy ilyenek, hanem igazi vaj. jó minőségű vaj)
4 tojás (amiből egyet a sütemény megkenéséhez használunk)
egy citrom reszelt héja
1/3 csomag sütőpor
egy nagy marék (kb 100 g) mandula (egész mandula, a belső héjával együtt)


Egy nagy tálban összegyúrom a lisztet, a sütőport, a cukrot, a reszelt citromhéjat és 3 tojást. Kis adagonként hozzágyúrom az olvasztott vajat, majd a legvégén a mandulát. Az egészet addig gyúrom (kb 3-4 perc), amíg egy lágy, de nem ragadós tésztát kapok. Négy részre vágom, majd minden negyedből gyúrok egy hosszú rudat. Az így kapott rudakat egymás mellé fektetem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket megkenem a 4. felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb. 15 percig (sütőtől függően addig, amíg aranybarna nem lesz a tészta teteje) sütöm.
A lényeg most következik:
A rudakat egyenként átlósan vágva (mint a '80-as években, a szülinapi zsúrokon, a szendvicsnek szánt óriáskiflit) kb 2 cm-es szeletekre vágom, majd a szeleteket egymás mellé fektetve visszateszem a sütőpapírral bélelt tepsibe és még kb. 10-15 percig 180 fokon szárítom.


A legnagyobb sikert akkor érjük el, ha desszertborral együtt kínáljuk! 
A legjobb lenne persze egy üveg toszkán Vin Santo...


  

21 megjegyzés:

Kata írta...

Tele van az internet cantuccini-receptekkel, de a tied a legszimpatikusabb. Jövő hétvégén ki is próbálom! Köszönöm, hogy leírtad. Kata

Unknown írta...

Ne haragudj, de egy szar lett!

A barátaid ettek már máshol is vagy csak a tiedet??

Ági írta...

Sok cantuccini-receptet kipróbáltam már, de ez a legjobb! Finom, nem törik, nem morzsálódik :)... Köszönöm szépen!

Unknown írta...

Az első sütés utan,felvagaskor picit tört.morzsalodott.hogy lehet ezen legķözelebb segiteni??

Toscana Gusto írta...

Igen, tudom, hogy eltelt egy csomó idő, amióta írtatok, mert mostanában "kicsit" elhanyagoltam ezt a blogot... Most viszont itt vagyok megint. :-)
Szóval:
Ági: köszönöm, örülök, hogy sikerült és ízlett! Prábáld ki többféle ízesítéssel! Nem csak a mandulás finom, hanem a mogyorós, a cukrozott narancshéjas, a diós-csokis, a csokis, stb
Cicavara: kipróbáltad? Hogy sikerült?
Unknown: ha az első sütés után felvágáskor morzsálódik a keksz, az azért van, mert valószínúleg túl lágy lett a tésztád. Sajnos a tészta minősége nagyban függ a liszt és a vaj minőségétől. Azért írtam, hogy lágy, de nem ragadós állagú tésztát készítsünk, mert jobban nem tudtam meghatározni a jó tésztaállagot, de idővel az ember kitapasztalja, hogy bele kell-e tenni az összes vajat, vagy nem, esetleg kell-e még tenni hozzá plusszban.
Katona Gergely: Sajnálom, hogy nem sikerült. Próbálkozz más receptekkel. Ízlések és pofonok. Az én receptem Prátóból van. Szerencsém volt a legjobbaktól tanulni, mint például Paolo Sacchettitől, aki az AMPI (Accademia Maestri Pasticcieri Italiani - Olasz Cukrászmesterek Akadémiája) alelnöke (https://issuu.com/ampiwebmedia/docs/ebook_ampi 7.oldal). Ami biztos: ha olyan kommersz recepteket keresel, amik a világon elterjedt olasz sztereotípiákat követik és tükrözik, mint például a bolognai spaghetti, milánói makaróni, vagy akár a boltokban nylonzacskóba csomagolva kapható kővé száradt, cantuccininek nevezett akármi, őszinte szívvel ajánlom, keress más blogokat. Ha mégis úgy döntesz, hogy kipróbálnál valami igazi toszkán receptet, örülök neki, ha az enyémek között böngészel. :-)

Névtelen írta...

fantasztikus lett!!! készítettem citromos, ánizsos és szimplán csak mogyorós-mandulást :-)

Beejke írta...

Hosszú ideje már a Te recepted alapján sütöm a cantuccinit és elképesztö sikere van mindenhol! Ajándéknak gyakran ezt viszek, sütöttem már keresztszülönek, tanárnéninek, legjobb barátoknak, rokonoknak és mindenki imádta, aki eddig megkóstolta. A receptet is terjesztem!
Szóval örök hála és köszönet a receptért! Szerintem a jó vaj és a bio citromhéj a lényege! Készítettem már török mogyoróval, vörös áfonyával, különféle aszalványokkal. Csak egyszer követtem egy másik receptet, amikor a tiédet nem találtam meg és szorított az idö; de soha többet, ez a legjobb recept! Mi teába, kakaóba, kávába is mártogatjuk, isteni!

Toscana Gusto írta...

Kedves Beejke, nagyon örülök, hogy bejött a recept! Terjeszd nyugodtan!:-) Ha a blogom linkjével együtt terjeszted, külön hálás leszek érte.

Unknown írta...

Én mindent a recepted szerint készítek,csak még teszek bele fél kk őrölt fahéjat.Nagyon finom úgy is

bogeditt írta...

Nagyon hálás vagyok én is a receptedért! Nem is tudom megmondani, hogy hányadik tepsinél járok a sütésben, mert akinek csak örömet szeretnék szerezni, azoknak mind megsütöm, s vannak egy jópáran!
Szóval, hála és köszönet! (épp ideje volt megírnom neked!)

Unknown írta...

Azt szeretném kérdezni, hogy nincsen esetleg egy hasonlóan nagyszerű kakaós recept is a tarsolyodban? :) Szeretném kipróbálni a kakaós cantuccinit is, de egyenlőre nem találtam olyan receptet, amit ki is próbálnék. Előre is köszönöm a válaszodat. Üdv., Szilvi

Toscana Gusto írta...

Kedves bogeditt, nagyon örülök, hogy a receptemmel hozzájárultam a sikereidhez! És külön köszönöm, hogy ezt megírtad nekem! Nagyon jól esik néha egy kis dícséret vagy bátorítás!
Próbáld ki a rizsfánkot is, azt is szeretni szokta mindenki!: https://toszkankonyha.blogspot.it/2018/02/frittelline-di-riso-rizsfank.html

Unknown írta...

Szia,ma sütöttem meg először,annyi módosítàssal,hogy citromhèj helyett narancshèjjal de tökèletes lett.Ez a pàrom kedvence,ezentúl nem kell vennünk hanem majd én Sütő neki.Köszi a receptet! :)

happyend írta...

Kicsit nyers a fogalmazás! Mindenkinek jár a tisztelet. Én többször sütöttem és imádjuk :)

Mici1961 írta...

Nagyon finom lett! Én tegnap készítettem el első alkalommal, de sokkal finomabb, mint a cukrászdában vásárolt. A mandula egy részén rajta hagytam a belső héjat, másik részéről leszedtük. Ez sem hántoltan vásárolt volt, hanem mi forráztuk le. Isteni lett. Ráadásul ezt nem kell azonnal megenni, nem romlik el két nap alatt. Teával és hideg tejjel, vagy kakaóval is szuper! Köszönöm a receptet.

Mici1961 írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Nagyon finom. Elkészítettem rozs liszttel és barna cukorral is. Máshol oldalon is ezeket az arányokat láttam. Köszönöm a receptet.

Unknown írta...

Ma sütöttem, isteni finom lett! Örök hála a receptért!

gesztenye írta...

Szeretném tudni, hogy finom vagy rétesliszttel érdemes készíteni?
Vagy netán a kettő keveréke? Esetleg valami alternatív?
Köszönöm :)

Névtelen írta...

Már hosszú évek óta sütöm. Gondoltam ideírom, nyolc évvel a közlés után ;) örök hála.

bogeditt írta...

Nagyon köszönöm a receptet, megunhatatlan, évek óta sütöm, aki csak érte odavolt érte!
Köszönöm szépen! ( bocsánat hogy ilyen későn írtam csak meg) 😘