Visszatérve a tökvirághoz, a legismertebb és leggyakoribb felhasználási módja, mint ahogy azt már említettem, a rántott tökvirág. Termèszetesen itt is, mint minden toszkán receptnél, ragaszkodni kell a hagyományokhoz és be kell tartani legalábbis a főbb alapszabályokat.
A tökvirág harsogóan friss kell, hogy legyen, különben csak összetapadnak a szirmai sütés közben, és egy olajos szivacs lesz az egész. A belső porzóját és a szárát le kell óvatosan csippenteni, úgy, hogy a szirmok ne szakadjanak el egymástól. Jeges (!) vízben kell őket leöblíteni, majd száraz konyharuhára kiterítve megszárítani.
Ezutan belemártjuk a palacsinta sűrűségű sörtésztába (lsd. "Zöldfűszerek" című írás), vagy egy jégkockákkal hőtött sós palacsintatésztába.
Forró, bő olivaolajban kisütjük, és papírtörülközőre kiterítve lecsöpögtetjük.
Sokféleképpen lehet gazdagítani az alapreceptet. Sokan például töltik a tökvirágot egy ricottás-spenótos töltelékkel panírozás előtt. Ebben az esetben annyi töltelék kerül a virágba csak, hogy a szirmokat felül óvatosan össze lehessen tekerni, majd így a tésztába belemártani.
A legjobb, ha a rántott tökvirágot utólag sózzuk, illetve egy minimális só kerüljön a tésztába, ugyanis ha közvetlen a szirmokat éri a só, összeesik, megpuhul, és nem lesz olyan ropogosan "rántott".
Most jut eszembe, hogy én nem is a rántott tökvirágról akartam írni, hanem meg akartam osztani veletek az egyik kedvenc receptemet, amiben persze főszereplő a tökvirág, éshátugye innen jutott mindaz eszembe, amit eddig írtam.
Szóval a recept:
250 g pennette rigate tészta
30 dkg ostorgarnéla
2 ek pesto (ha lehet, friss, otthon keszített, vagy legalábbis kivaló minőségű kézműves pesto! Óriási különbség van pesto és pesto között!)
6-7 tökvirág (harsogóan friss!)
3 ek extraszűz olivaolaj
so
3 gerezd fokhagyma
fél pohár száraz fehérbor
Az ostorgarnélát megtisztítjuk, ami lényegében abból áll, hogy lecsípjük a fejét és lehámozzuk a páncélját a lábaival együtt úgy, hogy csak a farok legvégső lapátkái maradjanak rajta.
Egy nagy lábosban felrakunk főni bőven vizet, közben egy széles serpenyőben az olivaolajon megpirítjuk kicsit a aprított fokhagymát, majd hozzáadjuk a rákokat. Mikor a rákok elkezdenek pirosodni, ráöntjük a fehérbort és fedő nélkül pároljuk. Miután a bor már majdnem teljesen elpárolgott, hozzáadjuk a rákokhoz a hosszában vékony csíkokra vágott tökvirágokat. Két, maximum három percig pároljuk együtt fedő alatt a rákokat és a virágokat, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a pestot.
A frissen kifőtt, leszürt tésztát beleforgatjuk a szószba, majd visszatéve 1-2 percre a tűzre, átforgatjuk az egészet.
/Már más recepteknél is említettem, hogy ha azt akarjuk, hogy a tészta a lehető legjobban magába szívja az öntetünket (bármi legyen is az), a főző idő vége előtt egy perccel szűrjük le a tesztát és (tilos hideg vízzel leöblíteni!) forgassuk bele a szószba, majd 1-2 percig hagyjuk együtt főni./
Erre az ételre nem ajánlatos sajtot reszelni, mint általában a halas, ill. a gombás tésztafélékre. (Ennek ellenére, igérem, a kovetkező recept egy sajtos-kagylós tészta lesz!)
Buon Appetito!
2 megjegyzés:
Csak úgy megjegyzem, ha valaki nem értette volna, a tokvirár ebben az esetben természetesen Tökvirágot jelent. (Csak azért, mert az énb gépemen van ékezetes magyar betű...) :-)))
Szia!
Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen, és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.
Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog feedjét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.
Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek írj az info kukac miner pont hu-ra!
Üdvözlettel:
Miner.hu
Megjegyzés küldése