2011. április 22., péntek

A paradicsomos alapNéha van olyan, hogy akármennyire is szeretném, nem tudok időt szakítani rá, hogy "normálisan" (szívvel-lélekkel) nekiálljak főzni.
Általában hétközben szokott ez előfordulni, gondolom pont, mint másoknál...
Mindannyian rohangálunk össze-vissza, mint az a bizonyos mérgezett egér egész nap, de azért valamit mégiscsak kell enni napközben, de ugye azt a fél óra pihit, amit be tudok éppencsak iktatni a napomba nem szeretném "feláldozni", és mindjárt jön haza a férjem, és neki is összesen egy óraja van, mert mennie kell vissza, és nemsokára még a gyerekért is kell menni az oviba, de közben egyfolytában csörög a háromszáz telefon, és..és..és...
Na, ilyenkor jön A paradicsomos alap!
Ez a világ legegyszerűbb, legfinomabb, leggyorsabb, és legjobban variálhatóbb receptje!
Azzal kezdődik, hogy "tegyél fel egy lábosba vizet főni..."


Szóval:
Mikor hazaérsz, pakold le a millió cuccodat az előszobában, vedd le a cipőd és mosd meg a kezed a fürdőszobában.
Aztán rakj fel egy jó nagy lábosba jó sok vizet főni (nem győzöm elégszer mondani, hogy csak bő vízben szabad tésztát főzni!). Közben vegyél elő egy nagy serpenyőt és tenyél bele egy kevés (kb. 4-5 ek) olivaolajat (felesleges mondanom, hogy extraszűz, mert ez alap). Tedd fel a tűzre. Három gerezd fokhagymát tisztíts meg és egy széles pengéjű késsel (a pengét ráfektetve) nyomj szét. Tedd bele az olajba és addig pirítsd csak, amíg éppencsak elkezd színesedni. Amíg erre vársz, 3-5 paradicsomot (mérettől függően, amennyit gondolsz) vágj kockára. Fontos, hogy finom, friss, jó minőségű paradicsom legyen, ne ez az agyonnemesített, hűtőkamrákban beért vízízű valami, mert akkor jobb, ha inkább paradicsomkonzervet használsz! Add a paradicsomot a fokhagymás olajhoz, fedd le, és közepes tűznél főzd addig, amíg a paradicsom szét nem pépesedik, de leve azért még van!
Közben ha a víz lobog, dobd bele a sót és a tésztát.
Amíg várod, hogy a tészta és a paradicsom elkészüljenek, kényelmesen teríts meg, készítsd össze a nap hátralevő részéhez szükséges holmidat, cseréld ki a cipődet egy eggyel kényelmesebbre és fusd át az újságot.
Szűrd le a tésztát és forgasd bele a szószba, rottyants rajta mégegyet, reszelj rá finom, keményre érlelt sajtot, és jó étvágyat!
Az egész nem kerül több időbe, mint 20 perc, attól a perctől, hogy felrakod a vizet, addig, ahogy az első falatot beemeled a szádba.

Mint ahogy a nevéből is kiderül, ez egy alap. Ehhez gyakorlatilag bármit lehet adni, ízléstől, pénztárcától, lehetőségektől, évszaktól függően. Én a maihoz apró rákocskákat adtam, amit a sarki halasnál fillérekért szoktam venni, mert húsa alig van, viszont isteni ízt ad bármilyen ételnek.

Nincsenek megjegyzések: